• Fallout New Vegas, Fallout 3, 2, 1, Fallout Online, Fallout MMO • Forum • Kody, cheats, poradniki, mody, patche, mapy, questy, dodatki pancerze, broń

Pełna wersja: Prawdziwa MOC broni.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
chciałbym się zapytać jaka jest prawdziwa moc broni w falloucie? Nie wiem czy mam jakiegoś buga czy co ale...

Mam 16lv. Jestem "swieżym" graczem. Gram bez dodatków i modów (wgrałem jeden z balansem broni białej ale zaraz wyrzuciłem) po raz pierwszy. Ostatnio miałem swoje pierwsze spotkanie z szponem śmierci i... poległ od sziszkebaba bez większych problemów. Następnie wczytywałem ten save i sprawdzałem różne bronie. Bardzo zdziwiłem się jak się okazało, że krytyczny atak z zaskoczenia sziszkebabem zjada ponad połowe hp Szponowi, a krytyczny atak z wyrzutni rakiet ledwo go rusza. Huh Co prawda moja postać jest "wielozadaniowa" z założenia miała być nastawiona na broń białą (obecnie 62pkt) i ciężką (tylko 32) ale rzeczywistość trochę to zweryfikowała i raczej korzystam z białej i palnej (90 ileś z pancerzem Railly).

Moje pytanie, czemu tak się dzieje? Czemu rakieta, która (mimo niższego skilla) zadaję 80 ileś obrażeń tak łaskoczę szpona, podczas gdy kebab wyciągający coś koło 30 kosi go za ponad połowę? Czy to bug czy wszystko jest w porządku? Zaóważyłem, że za pomocą rakiety łatwo doprowadzić do uszkodznia kończyn (rakieta w nogę i dokańczamy strzelbą), czy takie jest jej główne zadanie?
Sprawdź stan rakietnicy to po pierwsze. Po drugie jeżeli jest dla ciebie gra za prosta zmień w ustawieniach poziom trudności.
Grasz na very easy i masz rozwinięte umiejętnosci i perki na broń białą i bliskiego kontaktu, olałes za to big guns i explosives.Shishkebab jest niezłą bronią wiec niema co sie tak dziwic chociaz sprawa rzeczywiście budzi podejrzenia Smile

dracon2002

Powodów może być kilka. Tak jak napisał eliasz93 zależeć to może od poziomu trudności lub stanu broni, i/lub - zgodnie z opinią Ali STORM'a - może chodzić o umiejętności i perki dla broni danego rodzaju. Sprawdź to!
Sprawa jest jasna maż rozwiniętą dobrze broń białą do której należy sziszebab a stan rakietnicy musiał być kiepski skoro "zauważyłeś" że rakiety łatwo uszkadzają kończyny to chyba musiał być jakiś powód tego że w jakąś trafiłeś(bo przypuszczam że celowałeś w głowę bądź tłów).No i na pewno grasz na łatwym albo bardzo łatwym poziomie trudności .
(29.09.2009 12:08)Ali STORM napisał(a): [ -> ]Grasz na very easy i masz rozwinięte umiejętnosci i perki na broń białą i bliskiego kontaktu, olałes za to big guns i explosives.Shishkebab jest niezłą bronią wiec niema co sie tak dziwic chociaz sprawa rzeczywiście budzi podejrzenia Smile

Nie gram na very easy- gram na poziomie normalnym.
Nie mam perków na broń białą.
Mam 3 poziomy "bombowego gościa" no ale jaki ma to związek z wyrzutnią rakiet? Apropo wyrzutni była w dobrym stanie i poziom jej obrażeń sprawdziłem przd oddaniem strzału. Wynosiły 80 ileś.

Fakt, broń ciężką jak w temacie pisałem miałem słabo rozwiniętą ale i tak obrażenia podane przy wyrzutni były większe od tych kebaba.

Wygląda to tak jak by niektóre potwory były bardziej podatne na precyzyjne strzały, a inne na wybuchy. Strzelając dziś z wyrzutni w behemota pasek zdrowia mu się nie ruszył (teraz miała 121 obrażeń), tak jak by się coś na nim poprostu rozbiło i tyle(prawdopodobnie zabrało na tyle mało by ta kreska nie spadła), za innym razem ruszy się o dwie-trzy kreski(tym razem celowałem w tułw, wcześniej w głowę)... czasem strzelając z karabinu myśliwskiego (ten z sejfu davea z republiki) w głowę odrazu spadną behemotowi z dwie kreski(krytyk oczywiście)...

Nie wiem zbytnio co o tym sądzić, w każdym razie mam wrażenie jak by wyrzutnia rakiet miała tylko robić ładny wybuch, a siła uderzenia, uderzała w jakąs niewidzialną tarczę przeciwnika. Huh Jutro zabiore ze sobą grubasa...

A wracając do kebaba i szponów śmierci. Jestem w 100% pewien, że atak z zaskoczenia kebabem robił owiele większe szkody niż wyrzutnia (także zaskoczenie). Uh nie wiem może filmik z tego skręce. Tongue No ale jeżeli wszystko u mnie jest ok, to nie wiem czemu tyle osób płakało na zachwiany balans między brońmi melee, a palną. Atak z zaskoczenia w vats z kebaba robi dużo szkód, a następnymi 2-4 atakami można położyć nawet szpona, dodać do tego "człowieka demolke" i mamy terminatora Big Grin

EDIT
Problem(?) już chyba nieaktualny. Dziś przeinstaluję grę i poinstaluję patche (w końcu znalazłem fixa do strasznie szybkiej myszki w grze, jak ktoś chcę mogę podać fixa na crashe w małych pomieszczeniach). Jak nadal będzie to samo to trudno widocznie tak ma być. Mam tylko jedno pytanie jeszcze nie zabardzo na temat... czy instalując angielskiego patcha 1.7 gra w jakiś momentach staje się angielskojęzyczna? Nienawidze łamanych języków. Tongue

EDIT2
Po przeinstalowaniu zacząłem nową grę... rozumiem, że potwory pojawiają się losowo ale widok szpona śmierci przy super dupermarkecie był conajmniej przykry. Tongue Na 5lv spotkałem drugiego szpona koło megatony razem z grupką renegatów z bractwa stali. No i odkryłem jak dostać z poradnika przetrwania +3% szansy na krytyk. Tongue Trzeba odpowiadać w złośliwy sposób, czyli dolnymi wypowiedziami (bulgoczący zamek, trutka na kretoszczury jako naboję, skakanie po bombach itd)
te szpony przy markecie i megatonie to randomy przy megatonia mi często coś wyskakuje najczęściej skorpiony i yao guai a szpona przy markecie miałem na 2 lv
dokładnie pojawiają się albo szpony albo olbrzymie radioskorpiony i cóż zrobić jak nie uciekać(mam namyśli początek gry)A co do patcha to może się nie znam ale koledzy z forum wychwalali ten 1.35 polski
Przekierowanie