• Fallout New Vegas, Fallout 3, 2, 1, Fallout Online, Fallout MMO • Forum • Kody, cheats, poradniki, mody, patche, mapy, questy, dodatki pancerze, broń

Pełna wersja: Obalanie świata Fallout'a. Część I: Krypty
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

dracon2002

Współtwórca: Deczop9012

W tym temacie obalam razem z pomocą innych użytkowników, rzeczy pojawiające się w F3 (oczywiście tylko dla śmiechu, ponieważ wiem że każda gra traktowana jest z przymrużeniem oka). Na pierwszy cel idą krypty, więc zaczynajmy.

PS: Jeśli zły dział, proszę przenieść.

1. (Wymyślił Deczop) Morale mieszkańców: Każdy człowiek po dłuższym czasie odosobnienia od reszty świata zaczyna tracić zmysły i wariować. To prowadziłoby do buntów, sabotaży i prób wydostania się na zewnątrz (tyle mi objaśnił).

2. Energia elektryczna: Każde wynalezione do tej pory źródło energii (poza elektrowniami słonecznymi, wiatrowymi i wodnymi, ale one się nie liczą ponieważ nikt nie zainstalowałby ich w wielkim bunkrze) wymaga paliwa. Nawet wynalezione w świecie gry reaktory. Z tego co wiem reaktory atomowe wymagają uranu, który po pewnym czasie by się skończył. Jedynym możliwym rozwiązaniem byłoby zbudowanie krypty na złożach tego surowca, co niestety było niemożliwe ze względu na promieniotwórczość uranu.

3. Żywność: Każdy musi coś jeść. W każdej krypcie w końcu skończyłoby się jedzenie (zwłaszcza w krypcie 101 która miała pozostać zamknięta na zawsze). Pozyskiwanie żywności wymagałoby hodowli zwierząt lub uprawy roślin, czego w podziemnym bunkrze zrobić się raczej nie dało. Możliwe byłoby wytwarzanie żywności ze zmarłych mieszkańców, ale z czasem każdy miałby wyrzuty sumienia i doprowadziłoby to do zniszczenia morale pozostałych obywateli krypty (patrz pkt. 1).

4. Konstrukcja: Jak każdy grający w Fallout'a 3 widział krypty skonstruowane są z metalu. Metalowe ściany, sufity, drzwi, etc. czyli ogólnie mówiąc cały bunkier. Wybuch bomby atomowej powoduje wstrząsy sejsmiczne które mogłyby uszkodzić bądź zniszczyć konstrukcję krypty (zwłaszcza krypty 87 która zbudowana została wewnątrz jaskiń). Nawet jeśli udałoby się uchronić przed tym bunkry zawsze pozostaje korozja która mogłaby uszkadzać zewnętrzne powłoki ścian powodując dziury, które wpuszczałyby do środka promieniowanie.

5. Przeludnienie: Aby utrzymać się przy istnieniu, każdy gatunek musi się rozmnażać. Ludzkość nie jest wyjątkiem. Krypty były budowane dla określonej ilości ludzi, a wewnątrz nich na pewno wielu znalazło swoją "drugą połówkę". Każda para zapewne miała dzieci, a nie jedno małżeństwo więcej niż jedną pociechę. Skutkiem byłoby przeludnienie. Konstrukcja krypt nie pozwalała ich mieszkańcom na budowanie kolejnych pomieszczeń, toteż zwiększona liczba ludności prowadziłaby do "ścisku". Chcąc nie chcąc skutki byłyby takie same jak w punkcie 1.

Aalaron: To nie miał być popis ortografii więc błędów się nie czepiaj.
Co do punktu 4 takie budowle są wytwarzane ze specjalnych surowców, które teoretycznie (no bo kto potwierdzi XD) nie powinny ulegać korozji, a poza tym konserwacja takich ważnych rzeczy powinna się odbywać raz na jakiś czas.
Co do nr.5 to się nie zgodzę. Na pewno były jakieś zakazy ograniczające ilość mieszkańców do jakiejś liczby, bo wątpię, że Nadzorca byłby aż tak głupi i dopuścił do przeludnienia.

Numer 4. też mi się nie podoba. Krypty były zapewne produkowane z żelbetonu, tylko po prostu wnętrza były okute blachą, żeby było bardziej sterylnie.

dracon2002

Ciekawe kontrteorie. WIEM!! Zamieniam to w zabawę (jeśli trzeba proszę przenieść do offtopicu). Kto RZETELNIE zaprzeczy mojej teorii dostaje 2 pkt. Kolejne "obalenia" pojawią się gdy wszystkie punkty zostaną rzetelnie zaprzeczone (chyba że się nie da. Szkoda też że dałem w tytule że to jest o kryptach, może któryś moderator lub supermod może to zmienić?). A więc:
Demo - 2 pkt.
Wujek Leo - 2 pkt.

Potrzebuję też stałych pomocników (nie będą oni brać udziału w grze). Pomaga mi już Deczop, a Kimiko się zastanawia. Więc na 100% potrzebuję jednego pomocnika, a jeśli Kimiko odmówi dam znać.
To ja powinienem dostać 4pkt. za 2 teorie obalone ;D

dracon2002

Ale z czwórką pierwszy był Demo. 4 byś dostał gdyby Demo napisał na odjebaj a ty wytłumaczyłbyś dokładnie.
co do punktu 3. Sztuczna hodowla istnieje nawet teraz... choćby marihuana modyfikowana na rozrost w bok jest "hodowana" np. w obudowach od komputerów pomalowanymi od środka specjalną białą farbą z jarzeniówką (chyba jarzeniówka nie pamiętam...) Big Grin a tutaj dowód ... http://www.forum.haszysz.com/growbox-z-o...855ca&

A co do pkt.1 Od tego były nagrania rozrywkowe, w innej krypcie to była choćby możliwość nagrania własnej muzyki. Nie sądzę, żeby nie było żadnych rozrywek to po pierwsze jest niemożliwe a po drugie od tego jest nadzorca żeby utrzymać te morale...

dracon2002

Demo: +0 +0

1. Nie chodzi o hodowlę marychy na użytek własny, tylko masową uprawę dla około 2000 ludzi.

2. Ciekawości (której w ludziach baaaaardzo dużo) jak wygląda świat po wojnie nuklearnej nie zaspokoją żadne materiały rozrywkowe.

Przykro mi, nie dostajesz żadnych punktów.
punkt 3 jeszcze raz to nie ma znaczenia czy to marihuana to tylko przykład... http://www.focus.pl/newsy/zobacz/publika...oratorium/ + klonowanie które wtedy już istniało Big Grin

Liberty Prime

A ja powiem że 5 g Uranu (sic!) daie tyle energii co 10 tys. ton węgla.... Gdzieś to przeczytałem.... Czyli jakieś 5 kg uranu wystarczyłoby na taką kryptę, licząc ją jako kilka bloków takich po 40 mieszkań, to by im wystarczyło na 5 - 6 lat...Są jeszcze chemicznie produkowane pierwiastki radioaktywne, ale za długo by trwało by stworzyć jakieś 2 tony tego surowca (dla wszystkich krypt) By utrzymać kryptę przez 400 lat, potrzebowano by tyle uranu, że Napromieniowało by wszystkich jej mieszkańców...
Jak napisałem głupoty to niech mnie ktoś opieprzy....
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Przekierowanie