• Fallout New Vegas, Fallout 3, 2, 1, Fallout Online, Fallout MMO • Forum • Kody, cheats, poradniki, mody, patche, mapy, questy, dodatki pancerze, broń

Pełna wersja: Assassin's Creed II - Opinia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Dnia 4 marca miała miejsce premiera Assassin's Creed II (Polska dostała produkt dzień wcześniej przed resztą Europy), jest to kontynuacja gry Assassin's Creed. Jeśli niektórzy się zastanawiają nad jej kupnem, postaram się wpłynąć na ich decyzję opisem gry, jest zaletami oraz wadami.

Akcja Assassin's Creed II zaczyna się w średniowiecznym Włoszech, rok 1476. Zostaje nam przedstawiona na początek sytuacja bijatyki z głównym bohaterem gry, Ezio Auditore de Firenze oraz członka wrogiego mu rodu: Syna Francesco de Pazzi. Kiedy już, po pewnych wydarzeniach, dowiadujemy się, że nasz ojciec był asasynem, sami wkraczamy na ścieżkę zabójcy. W przeciwieństwie do pierwszej części gry, umiejętności mamy przyswojone od samego początku. Jedyne, co się zdobywa z biegiem gry, to lepsze uzbrojenie i pancerze. Program gry jest napisany dobrze, gra jest stabilna, nie wysypuje się oraz jest w stanie dobrej optymalizacji sprzętowej.

Assassin's Creed II wprowadza wiele zmian do gry oraz jej mechaniki, w porównaniu do poprzedniej odsłony. Teraz mamy świat, który reaguje na nasze zachowania, może być nam wrogi lub przyjazny. Zachowania, które nie są akceptowalne, będą miały swoje konsekwencje w postaci większej rozpoznawalności. Również zostają wprowadzone nowe sposoby eksterminacji przeciwników. Możemy ich zabić w walce wręcz, zepchnąć do wody, dokonać skrytobójstwa lub rozpłatać im czaszkę toporem. Pancerz, który na sobie ma bohater gry, psują się i muszą być naprawione, za opłatą. Pieniądze można zdobywać na wiele sposobów, między innymi rabując przechodniów, wykonując zlecenie np. zabójstw lub okradać przechodniów. A co będzie, jeśli przeciwnik nas sieknie mieczem ? Rany poważne nie goją się samoistnie, trzeba odwiedzić medyka, który nas uleczy za pieniądze, lub wypić lekarstwo. Adekwatnie do kowala, dodano również krawca, u którego możemy zakupić większy pas na apteczki lub noże do rzucania i przefarbować szatę asasyna na inny kolor. Ostatnią rzeczą, którą napisze, jest możliwość pływania oraz bardziej niebezpieczni strażnicy.

Zalety gry:
+ Nowe sposoby eliminowania wrogów
+ Ataki zostawiają ślady krwi na szatach i zbrojach
+ Ulepszono system walki wręcz
+ Nowi przeciwnicy, im lepsi, tym trudniejsi
+ Możliwość rozbrojenia przeciwnika
+ Możliwość noszenia ciał
+ Druga odsłona jest nieporównywalnie dłuższa od poprzedniej
+ Więcej miast

Wady gry:
- Brak pełnej polskiej wersji gry, tylko napisy
- Czasem lubi się zaciąć, oczywiście w najmniej oczekiwanym momencie
- Na niektórych terenach, nawet na najmniejszych detalach gry, widać wyraźny spadek FPS
- Tępawe SI wrogów, pięciu będzie się przyglądało, jak lejemy szóstego
- Potrzebny stały dostęp do Internetu

Liberty Prime

Gdyby nie stały dostęp do neta i zwiech to bym se kupił... A nie znasz wymagań? Miała być pełna polska wersja językowa, ale kiszka. Nie przyłożyli się... Może zainstaluje jedynkę.
A jak dla mnie to wersje kinowe są o niebo lepsze od pełnych spolszczeń. Rodzimi aktorzy wykorzystywani do gier są do kitu...
Nie wyobrażam sobie polskiej wersji językowej. Właśnie ukończyłem to dzieło. Dzieło, bo inaczej nazwać się nie da. Zgadzam się tylko z jednym minusem Ayaz'a (tym odnośnie przeciwników wytrzeszczających gały). Reszta dla mnie nie istnieje Wink Stałem się nabywcą Białej Edycji i jestem bardzo, bardzo zadowolony. Polecam każdemu fanowi gatunku.

pozdrawiam,
Gigsav

PS Niebawem wezmę się za recenzję (nie, nie śmiejcie się, ponieważ recenzje tworzę od 2007, więc jako-taki staż już mam ;P). Jeśli ktoś będzie chciał ją przeczytać - piszcie ;]

Liberty Prime

Sprawdziłem wymagania. Jak sprzedaż się nie uda to może za pół roku w jakiejś kolekcji będzie, to se kupie. Mi się nie śpieszy, na razie z powodzeniem na kompa zbieram.... Ale na takiego na którym Metro 2033 pójdzie na średnio-wysokich.... Gigsav, długa ta gra? ile ci zajeło czasu przejście?
Przeszedłem ją w ok. 20h, ale na bardzo, bardzo szybko. Jechałem z wątkiem głównym i podziemiami. Na nic więcej nie zwracałem uwagi. Teraz przechodzę po raz drugi i mam zamiar się rozkoszować. W takim układzie - trzy dni to minimum Wink
Gigsav, jest to trochę dziwne, bo ja mam dopiero 19 H, a jestem w Wenecji już, 4 grobowce otwarte i 11 symboli rozszyfrowanych, no i all sklepy otwarte na trzeci poziom, obrazy kupione, zadania poboczne w Toskanii i Florencji zrobione wszystkie.
Ayaz - Te 20h podałem +/-. Wiem, że na pewno było tyle, lub trochę mniej albo więcej. Masz dopiero cztery z sześciu grobowców, więc nie jesteś jakoś blisko zakończenia Wink

Liberty Prime

Słyszałem że wczoraj Ubisoft, z powodu hakerów którzy próbowali zrobić cracka dla możliwości grania bez neta i płyty wstrzymało serwer na parę godzin i nie można było grać. Bo, jak wiadomo, jak gra się w Assasinss Creeda 2 jest się dosłownie uzależnionym od internetu, bo bez niego gra nie działa. Przez to pewnie zwiechy itd. Słyszałem to od kumpla który właśnie gra w AC2.
Mieliście podobne kłopoty?
Oj, zaczynają się plotki. AC II jest niezwykle stabilne. Łącze Internetowe jest potrzebne do gry, ale to sprzęt decyduje o płynności. To raz. Dwa - informacja z tyłu opakowania głosi, że nie trzeba mieć płyty w napędzie aby grać. Kluczową rolę odgrywa tutaj klucz produktu. Jeden profil w U Play - jeden klucz, nieskończona ilość instalacji.
Tak, potrzeba stałego łącza, bo słyszałem (nieoficjalne źródło), że do misji pobierane są jakieś specjalne pliki oraz (oficjalne źródło), że save są przechowywane na serwerach Ubiosftu. Stąd całe to kongo. Nie masz Internetu - nie zagrasz. Niby głupie, ale piractwo w pewnym stopniu ograniczy.
Sprawa z crackiem była. Ekipa Razor 1911 sukcesywnie kończy wykonywanie cracka i pewnie będą problemy ze stabilnością gry w godzinach piractwa. Cóż, prawdę mówiąc nie spodziewałem się, że zabezpieczenie nie zostanie złamane, jednak jeśli zcrackowali nawet przechowywanie save'ów na serwerach Ubi - nie myślałem, że wszystko nastanie tak szybko. W innym wypadku granie bez zapisów zmusi do kupna oryginału ;]
To tyle w kwestii poruszającej post Liberty Prime'a Wink

pozdrawiam,
Gigsav
Stron: 1 2 3
Przekierowanie